Krešimir Tomec


Tomecova karijera započela je ranih 90-ih, kada je zasvirao bas u grupi Funny Hill. Sredinom 90-ih postao je član grupe Cubismo, s kojom je ostvario izniman uspjeh i u kojoj svira i dan danas. Tijekom karijere sudjelovao je na stvaranju preko 300 pjesama, surađujući s glazbenicima kao što su Nina Badrić, Dino Dvornik, Songkillers, Divas, Vještice, Naturalna Mistika, Ritmo Loco…

Malo koji hrvatski glazbenik uspio se probiti na drugo najveće svjetsko tržište popularne glazbe – u Japan. Zahvaljujući bogatom iskustvu, glazbenik i producent Krešimir Tomec postao je jedan od autora pjesama iznimno popularnog japanskog boy benda Hey Say Jump, čiji album je jedan od najprodavanijih u Japanu. Ulasku na to zahtjevno tržište prethodila je izuzetno uspješna karijera tog Zagrepčanina koji se u međuvremenu preselio u Ljubljanu, gdje je sa svojim poslovnim partnerom Marcom Grabberom otvorio tonski studio T&G.

Tomec je od 2003., kad se preselio u Ljubljanu, paralelno radio i na inozemnom tržištu. Osim niza najizvođenijih hitova za slovenske izvođače, s Grabberom je 2010. objavio album “Dalmatian Dub”, na kojem su savršeno spojili autohtonu glazbu Dalmacije i klapsko pjevanje sa suvremenom lounge glazbom u downtempo ritmu, dobivši izuzetno pozitivne recenzije u Hrvatskoj i svijetu. Nekoliko godina kasnije objavili su album “Dalmatian Lounge”.

Uz sve to, 2012. sa svojim najbližim suradnikom Grabberom i Ivanom Jurićem Yurijem iz grupe Stillness osnovao je grupu Golem, predstavljajući se neočekivano u jednom potpuno novom, radikalno žestokom izdanju i tekstovima u kojima komentiraju stanje u društvu.

Tomec je danas jedan od traženijih skladatelja, producenata i basista, a iza njega je izuzetno uspješna karijera kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji.